Olsi LEKA

cellist

Në Bruksel po gatuhet muzika e legjenda më e bukur Shqipëtare

TIRANA POST:

Në një nga kryqytetet evropiane luhet muzikë shqiptare? Oh, po ky nuk është fare lajm. Ka ndodhur e do ndodhë. Javë për javë këngëtarët nisen për turne e mbledhin me këngë e valle shqiptarët që jetojnë jashtë.

Në një nga kryeqytetet evropiane, luhet muzikë klasike shqiptare nga më të mirët instrumentistë e rrëfehen legjenda rrënjësh shqiptare? Ky po që është lajm dhe nga ata të mirët, që të bëjnë sy e veshë. Në mes të Belgjikës, mu në Konservatorin Mbretëror të Brukselit, të dielën, ata që do kenë rastin të ndodhen aty e të përjetojnë një ngjarje të rrallë kulturore, nën emrin “Muzikë & Mitologji” duhet të ndihen vërtet me fat. Pse? Sepse ndodh për herë të parë që katër artistë të vlerësuar e duartrokitur në skenat më të mira të botës, mblidhen bashkë e frymojnë kulturë shqiptare në Bruksel.
Nuk po e ekzagjerojmë nëse këto rreshta mund t’ju duken ekzaltuese me tepri. Ka arsye. Po, sepse nuk po flasim thjesht një koncert të muzikës klasike. Nuk do të jetë aspak vetëm kështu, por një ndërthurje legjendash e mitesh shqiptare me muzikën klasikë shqiptare.

Çfarë legjendash?
Nga ato të lashtat e të mprehtat, që toka jonë i ka pjellë në shekuj me tepri. Legjenda të vërteta, që shkrimtari dhe akademiku që jeton prej vitesh në Bruksel, Safet Kryemadhi, ka përmbledhur e përkthyer për lexuesit francezë. Kjo përmbledhje u botua në vitin 2015, nën titullin “Légendes, fables et contes albanais” (Legjenda, fabula dhe tregime shqiptare). Pikërisht disa prej tyre janë përshtatur prej tij për recitim gjatë kësaj shfaqjeje.
Pas kësaj iniciative qëndron solisti i mirënjohur në skenën ndërkombëtare, Olsi Leka, violonçel i parë i Orkestrës Kombëtare Belge si dhe fitues i disa çmimeve ndërkombëtare. Bashkë me të luan pianisti dhe dirigjenti tashmë i njohur Desar Sulejmani, i cili drejton disa orkestra dhe kore në Gjermani e jashtë saj. Sopranoja lirike Blerta Zhegu, që ka performuar gjerësisht në sallat më serioze në Itali dhe në Francë dhe padyshim pjesë e telenteve të reja në ngjitje në skenën internacionale, do të jetë gjithashtu pjesë e shfaqjes. Dhe ajo që do t’i japë nervin të gjithës, interpretuesja e legjendave, aktorja Anila Dervishi, e diplomuar në Akademine e Arteve në Tiranë, para se të largohej për në Belgjikë shumë vite më parë. Pas shumë shfaqjesh të suksesshme në disa nga skenat më të njohura të Evropës, ajo ka shkëlqyer në Paris me një seri shfaqjesh me pjesën teatrale “Je ne suis pas une Arme de Guerre” (Nuk jam armë lufte).

Të katërt këta artistë do t’i japin formën e shpirtin shfaqjes “Muzikë & Mitologji”, që ndodh për herë të parë në Bruksel, ku muzikë shqiptare mund të gjesh me shumicë. Por legjendat dhe muzika klasike shqiptare do dashurohen kështu vetëm të dielën, më 18 mars 2018, në orën 19.00, në Konservatorin Mbretëror të Brukselit. Hë pra, a nuk ju thamë që janë me fat ata që do ta shijojnë?

Next Post

Previous Post

© 2024 Olsi LEKA

Theme by Anders Norén