Olsi LEKA

cellist

Olsi LEKA – CV Nederlands

Olsi LEKA, Cellist, geboren in Tirana (Albanië) in 1980

Op zesjarige leeftijd vangt hij cello-studies aan. Tijdens zijn opleiding behaalt hij tot twee maal toe de de Eerste Prijs ‘Jonge Virtuosen’, in de categoriën junior en senior, vervolgens de Eerste Prijs in de wedstrijd ‘Lions Club International Competition’ (België) en de Tweede prijs in de wedstrijd ‘International interpretation Competition’ (Cyprus).

Tijdens het laatste jaar van zijn studies aan het Koninklijk conservatorium Brussel wordt hij op vierentwintigjarige leeftijd benoemd als Cello-Solo — Lessenaar-aanvoerder  van de Cello’s in het Belgian National Orchestra. Dit heeft hem toegelaten te werken met een hele reeks internationaal bekende dirigenten en solisten als daar zijn: Valery Gergiev, Walter Weller, Hugh Wolf, Pinchas Zukerman, Vadim Repin, Misha Maisky, Hélène Grimaud en vele anderen.

Sindsdien treedt hij tevens vaak op als kamer-muzikant of ter gelegenheid van festivals, zoals onder andere: het ‘Schiermonnikoog Festival’ (Nederland), ‘Different Trains Festival’ (Albanië), ‘Gjövig Musicfest’ (Noorwegen), ‘Exellent Concerts’ (Nederland).

Hij werkte in recital samen met vele pianisten zoals Daniel Blumenthal, Piet Kuijken, François-René Duchable, Adam Laloum, Liebrecht Vanbeckevoort, Desar Sulejmani en Peter Caelen.

Hij trad onder andere op als solist met merdere orkesten in de concertos van P.I. Tchaikovsky, A. Dvorak, R. Schumann, E.Lalo, M. Bruch, W. Bargiel en J.Brahms. De interpretatie van het Concerto ‘Tout un monde lointain…’ van de Franse componist Henri Dutilleux betekende een sleutelmoment. Na voorbereiding met de componist in diens studio op het Parijse Ile Saint Louis, werd het werk in Brussel opgevoerd en live opgenomen in diens aanwezigheid. Henri Dutilleux zegt hierover dat dit één van de beste interpretaties van zijn werk is die hij ooit gehoord heeft.

In 2007 volgt de benoeming als Professor Cello aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en in 2015 wordt hij Professor Cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor masterclasses en cello-stages namelijk in België, Nederland, Spanje, Letland, Estland, Polen, Roemenië, Italië en Frankrijk.

De laatste jaren realiseerde Olsi Leka meerdere individuele projecten, onder andere CD-opnames voor verschillende platenmaatschappijen. Zijn laatste album “The cello in Madness”, geproduceerd door het Belgische label Phaedra, verzamelt naast een aantal onbekende werken voor cello en piano ook hoog-virtuoze stukken zoals de sonate in Re voor viool van Pietro Locatelli (1695-1764) die door de bekende cellist Carlo Alfredo Piatti (1822-1901) omgezet werd naar een sonate voor cello.

Hij bespeelt een buitengewone cello van rond 1820 van de bekende Italiaanse vioolbouwer Raffaele Gagliano, die hem ter beschikking gesteld wordt door de Stichting Eric Feldbusch. Dit instrument werd in door Koningin Elisabeth van België aan Eric Feldbusch geschonken naar aanleiding van de oprichting van het piano trio ‘Koningin Elisabeth’.

DOWNLOAD:Olsi LEKA cv NEDERLANDS

Next Post

Previous Post

© 2024 Olsi LEKA

Theme by Anders Norén